You left pawprints on my hart.

Je huisdier her-inneren door een collage te maken.

 

Er rust jammer genoeg nog steeds een soort van taboe op de rouw en verlies van een dier. Kreten als 'dan neem je toch gewoon een nieuwe' of 'het is maar een hond' zijn geen uitzondering. Hierdoor houden veel mensen zich in en verbergen hun verdriet of spreken zich niet uit. Ik vind het echt een gemis dat het verdriet om een dier nog steeds door veel mensen niet serieus wordt genomen. 

 

Al jaren loop ik met het idee om daar wat mee te doen. Doordat ik in het verleden veel mensen met verlies van een hond en kat ben tegengekomen in mijn toenmalige Trimsalon. Daar vaak het luisterende oor was en hoorde dat men niet altijd begrepen werd door hun omgeving. Vaak door mensen die deze band met een dier niet kennen en er dus ook geen idee of gevoel bij hebben.

Veel mensen realiseren zich niet dat het een huisgenoot betreft die je elke dag ziet en die ook nog eens afhankelijk is van jou zorg. Een individu met een eigen karakter. Onvoorwaardelijke liefde hebben ze je gegeven, maar vaak ook de nodige kopzorgen denk hierbij aan ziekte, opvoeden, pubergedrag kortom gedrag waar je de nodige zorg aan mocht geven. Hierdoor is een zeer intense relatie ontstaan waarbij je elkaar heel goed leert kennen. Het gaat hier om Liefde met een Hoofdletter.

 

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die erg gehecht zijn aan hun dier, na de dood van hun huisdier vergelijkbare rouw stadia doorlopen als bij een menselijk familielid. 

 

Tijd voor een workshop waar gedeeld kan en mag worden, waarbij ik de dieren die in ons leven waren wil eren samen met jou door middel van creativiteit en in dit geval door o.a. een Collage te maken.

 

Samen met jou wil ik je maatje nog meer ver-innerlijken door ons hart te openen en intuïtief aan de slag te gaan. Met een glimlach of wie weet met een schatterlach terug denken, aan de gekke streken, gewoontes en mooie liefdevolle momenten.

Je maatje eren voor wie hij of zij was en het maakt niet uit of je een kanarie een hond, kat of paard bent kwijtgeraakt. Je gevoel is niet afhankelijk van de diersoort, maar van de band die jij met het dier hebt gehad.  

Even stil staan bij hoe prachtig de tijd samen is geweest en wat het dier jou heeft gebracht. Met herinneren kan ook zeker een stuk gemis naar boven komen en ook dat is oké en heel normaal. Het eren van je dier door een collage te maken werkt helend. 

 

We laten niet los maar leren om anders vast te houden. De relatie is dan wel veranderd maar de liefde blijft.

 

Foto ('s) meenemen mag maar hoeft niet. Alleen de intentie werkt ook.

Ik hanteer het PWYW - Pay What You Want - principe

Wees van harte welkom bij Atelier Nr. 11