Encaustic Art

is een eeuwenoude schildertechniek waarbij pigmenten worden vermengd met bijenwas tot verschillende kleuren, de bijenwas wordt heet gemaakt en wordt dan op het doek aangebracht.  Werden er vroeger warme spatels (paletmessen) gebruikt om de was aan te brengen, tegenwoordig gebruikt men elektrische warmtebronnen om de was te smelten. Zoals een schilderijzer (strijkijzertje) die de was warm maakt.

 

Met Encaustic Art schilder je vanuit je gevoel. Je hebt geen teken of schilderervaring nodig. Iedereen kan het. Het is een techniek waarbij je met een schilderijzer en blokjes bijenwas abstracte of figuratieve wastekening maakt. De bijenwas wordt op het schilderijzer gesmolten, waarmee je vervolgens over het papier gaat. Hiervoor wordt speciaal papier met een coat laag gebruikt zodat de bijenwas niet in het papier dringt en je ermee kunt blijven werken.

 

Belangrijk is dat je probeert de controle los te laten. Deze wastekeningen maak je met je hart, je gevoel en niet met je hoofd. Je weet van tevoren nooit hoe een wastekening eruit komt te zien. Elke keer wanneer je het schilderijzer weer van het papier haalt weet je pas hoe je wastekening er tot op dat moment uitziet. Dus de wastekening blijft letterlijk een verrassing tot het einde. Je gaat door totdat je gevoel stop zegt.

Iedere wastekening is als een vingerafdruk: "persoonlijk en uniek”

De intuïtief gemaakte was tekeningen kunnen je antwoord geven op een vraag of je een boodschap geven. 

 

Zo kwam de kolibrie een paar keer in een tekening terug en buiten mijn eigen interpretatie over de boodschap van de kolibrie  kwam ik ook de volgende tekst tegen waar ik me helemaal in kon vinden.

 

De boodschap van de Kolibrie:

Kolibrie moedigt je aan om de schoonheid, de perfectie van het leven te zien, precies zoals het is.

Omarm het leven en het zal jou omarmen. Vier het leven en elke ervaring zal vreugde van groei met zich meebrengen. Vertrouw het leven en je zult de magie ervan leren kennen.

Het komt niet goed, het is al goed.

*