Atelier Nr. 11

De kunst van het toelaten.

 

Verf, doek, handen, verbinden, voelen, beginnen, meditatief, visualisatie, symboliek, verhaal, precies, los, laten gaan, stromen, ideeën, bewustwording, leeg, verdriet, opluchting, vreugde, voldaan, woorden, afstand, omarmen, voelen, ontstaan, verdiepen, veranderen, toestaan, opnieuw beginnen, toelaten.

 

Hierboven staan allemaal woorden die bij mij opkomen als ik wil beschrijven wat ‘De kunst van het toelaten’ (volgens de 'Art of Allowing) inhoud.

 

Maar hoe leg ik nou uit wat het precies is, want eigenlijk is het iets wat je gewoon moet ervaren.

 

Ik neem mijn eerste eigen ervaring met ‘De kunst van het toelaten' (tijdens jaar 2 bij de opleiding Encaustic & Art Coach® die ik november 2017 heb afgerond bij Centrum Close2Nature).

 

 

Mijn ervaring met intuïtief schilderen volgens de Art of Allowing…….

Beginnend met een geleide meditatie. Wat dient zich aan, aan woorden, beelden en kleuren.

Het is het begin van een magische reis. Een reis die overdonderd. Die het ene moment rustig is en speels om het vervolgens te laten stormen. Magisch met veel symboliek. Er ontstaan dingen op het doek. Wat ik gezien heb tijdens de meditatie krijgt al spelend met de verf vorm. En ze laat zich zien, ze ontstaat.

Ze laat me mijn kracht en zwaktes zien, laat me kijken en luisteren, laat me zijn met mijn gevoel en de moeite om los te laten. Ze laat me op een bijzondere manier zien wie ik ben en wie ik wil zijn en eigenlijk ook al ben.

Hoe bijzonder is dit proces van lagen verf aanbrengen, spelen met de verf en kijken, voelen wat er mag ontstaan. Luisteren wat er werkelijk leeft in dat onbewuste zelf. Wie ben ik werkelijk?

De onzekere ik die haar zekere ik ontmoet op het canvas. Een proces van kijken, luisteren, laten gaan, loslaten, oppakken, afkeer, verdriet, overnieuw beginnen en voelen, vooral voelen. Meegaan in wat het moment geeft.

Voelen wat de boodschappen zijn…. Eerst mijn eigen interpretatie en dan de symboliek opzoeken, verbaasd zijn over de raakheid van de boodschappen en die tot mij nemen.

Een reis die mij bij de godinnen van de Kelten bracht en die mij al schilderend en lezend mooie boodschappen heeft gegeven.

Haar naam is Morgaine.

* Binnenkort meer over hoe je in 3 dagdelen deze reis al schilderend kunt ervaren.